باسمه تعالی
آییننامه داوری جشنواره ملی حرکت
مقدمه
با استعانت از خداوند منان و به استناد بند 4 اصل 3 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر «تقویت روح بررسی و تتبع و ابتکار در تمام زمینههای علمی، فنی، فرهنگی و اسلامی از طریق تأسیس مراکز تحقیق و تشویق محققان» و در اجرای سیاستهاى کلى برنامه پنجم توسعه اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى جمهورى اسلامى ایران مبنی بر «گسترش حمایتهاى هدفمند مادى و معنوى از نخبگان و نوآوران علمى و فناورى» و با عنایت به جایگاه ترسیم شده برای ایران در سند چشم انداز بیست ساله، به مثابه قدرت اول منطقهای در حوزههای اقتصادی، علمی و فناوری و همچنین برنامه راهبردی دانشگاه تمدن ساز، جشنواره ملی حرکت ویژه انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه های کشور بصورت سالانه به همت اداره فعالیتهای علمی دفتر امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور، پژوهشگاهها و سایر مراکز علمی و حمایت دستگاهها و سازمانهای دولتی و غیر دولتی، برگزار می گردد.
ماده 1-موضوع:
اداره فعالیتهای علمی دانشجویی آثار و دستاوردهای انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور که در بازه زمانی خرداد 90 تا خرداد 91 به انجام رسیده و تا تاریخ 31/3/91 به دبیرخانه جشنواره ارسال گردیده اند و شرایط کمیته داوران را که در این آیین نامه آمده است احراز نموده اند، به عنوان برگزیده جشنواره ملی حرکت معرفی نموده و در آیین پایانی جشنواره که در آبان سالجاری برگزار خواهد شد تقدیر خواهد نمود.
ماده 2-شرایط شرکت کنندگان:
شرکت کنندگان انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور می باشند که در چارچوب آیین نامه انجمن های علمی دانشجویی مصوب 18/9/1387 تشکیل و فعالیت می نمایند.
تبصره: در هر مرحله از داوری چنانچه مشخص گردد طرح ارسالی حائز شرایط شرکت کنندگان نبوده و یا دانشجویی نمی باشد اثر یا آثار دانشگاه از جشنواره حذف خواهند شد. همچنین هیچ انجمن علمی دانشجویی نمی تواند برای دو سال پیاپی با یک عنوان طرح برگزیده شود.
ماده 3. گروه های علمی جشنواره
فرآیند گزینش، داوری و انتخاب آثار در پنج گروه علمی 1. فنی و مهندسی 2. علوم پایه 3. ادبیات و علوم انسانی 4. کشاورزی و علوم دامی 5. هنر و معماری مورد بررسی قرار می گیرد. در مجموع، در پیوند با پنج گروه علمی مذکور 13حوزه بطور مستقیم فعالیتهای انجمن های علمی دانشجویی مورد داوری قرار می گیرد .(13حوزه مذکور در ماده 5 این آیین نامه معرفی شده اند).
تبصره: هفت حوزه در خصوص همکاران برگزیده انجمن های علمی دانشجویی بطور خاص و به پیشنهاد اداره فعالیتهای علمی و تایید شورای مدیران دفتر امور فرهنگی وزارت علوم مورد داوری قرار گرفته و برگزیدگان مشخص خواهند شد که حوزه های مذکور عبارتند از: رئیس دانشگاه، معاون و مدیر امور فرهنگی، کارشناس انجمن های علمی دانشجویی، استاد مشاور، دبیر شورای هماهنگی، اتحادیه انجمن های علمی دانشجویی، شرکت ها و موسسات حامی انجمن های علمی دانشجویی.
ماده 4. هر گروه علمی دارای 5 تا 10 نفر عضو است که از میان استادان، محققان برجسته، فعالان پیشکسوت انجمن های علمی دانشجویی و فعالان با سابقه حوزه فرهنگی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور به پیشنهاد مدیر گروه علمی و تصویب شورای علمی منصوب می شوند. وظایف گروههای علمی عبارت است از:
- بررسی و نهایی سازی کاربرگهای ویژه ارزیابی
- مشارکت و نظارت بر فرآیند ارزیابی آثار گروه و تأیید نهایی نظر داوران برای گزارش به شورای علمی
- معرفی آثار برگزیده گروه جهت طرح در شورای علمی جشنواره
- تدوین شاخص های ارزیابی داوری آثار
5.انتخاب و معرفی اعضای کمیته داوری به شورای سیاستگذاری برای تایید نهایی
6.تعیین و پیشنهاد گروه ها، کمیته ها و حوزه های علمی
ماده 5. حوزه های داوری:
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در پژوهش
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در نشریه
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در اختراع، ابتکار و نوآوری
*استاد مشاور برگزیده انجمن علمی دانشجویی
*دبیر برگزیده انجمن علمی دانشجویی
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در کارآفرینی
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در مسابقات علمی و فناوری
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در فعالیت آموزشی
*حامیان برگزیده انجمنهای علمی دانشجویی
*انجمنهای علمی دانشجویی برگزیده در فعالیت ترویجی
*انجمن های علمی دانشجویی برگزیده در تالیف و ترجمه کتاب
*انجمن های علمی دانشجویی برگزیده افتخارآفرین
* انجمن علمی دانشجویی برگزیده
ماده 6. فرآیند انتخاب و داوری آثار
فرآیند داوری آثار به عنوان مهمترین و حساس ترین بخش جشنواره ملی حرکت در راستای تحقق اهداف ترسیم شده این جشنواره و دستیابی به آن اهداف میباشد. این مساله هم در تعیین معیارهای داوری به وسیلهی شورای علمی سیاستگذاری و هم در هنگام داوری و انتخاب آثار رسیده واجد اهمیت میباشد. از این رو، در این جشنواره با هدف ایجاد فضای رقابتی مبتنی بر اصول و معیارهای علمی مراحل مختلفی برای دقت نظر در این مهم طراحی گردیده است. این مراحل در داوری عبارتند از:
مرحله اول؛ ایجاد کمیتههای علمی- تخصصی شامل: کمیتهی داوری اختراعات و ابتکارات، کمیتهی داوری آثار پژوهشی و کتب، کمیتهی داوری نشریات علمی، کمیتهی داوری آثار آموزشی و ترویجی، کمیته داوری کارآفرینی، کمیتهی داوری انجمن برگزیده، کمیته داوری موسسات و شرکتهای همکار و غیره
مرحله دوم؛ بررسی آثار دریافتی و ثبت شده از جهت انطباق آنها با محورها و اصول اعلام شده در فراخوان
مرحله سوم؛ بررسی و داوری آثار در گروهها و کمیتههای تخصص در دو مرحله.
-داوری تخصصی شامل داوری مستقل محرمانه توسط حداقل دو نفر از داوران در سطح ملی متناسب با سطح جشنواره و جمع بندی اولیه نظرات داوران در کمیته داوری تخصصی
– داوری نهایی توسط شورایی متشکل از متخصصان و صاحبنظران مرتبط که به صورت مستقل از مرحله قبل انجام می شود. این مرحله با حضور نمایندگانی از شورای سیاستگذاری جشنواره برپا می شود.
در گزینش اعضای کمیتههای تخصصی داوری، سطح علمی و تجربه افراد برای عضویت، ملاک اصلی گزینش بوده و سعی گردیده که از میان اساتید برتر، فارغالتحصیلان و دانشجویان برگزیده کشور این انتخاب صورت گیرد. در انتخاب معیارهای داوری در سطوح مختلف داوری، شورای سیاستگذاری براساس نظر کارشناسی در حوزههای تخصصی با بهرهگیری از نظرات علمی اساتید و تجربیات کارشناسان در هر حوزه معیارهای تعریف شده و مشخص علمی را در اختیار کمیتههای داوری تخصصی قرار می دهد. این معیارها در هر سه مرحله گزینش و داوری به عنوان معیار و ملاک ارزیابی و داوری آثار ثبت شده اعمال می گردد.
ماده 7. شاخص های داوری
1-7-حوزه پژوهش: جدید و روزآمد بودن ، فعالیت تیمی و گروهی در انجام پژوهش، تعداد طرح پژوهشی، ارتباط با مراکز پژوهشی و تخصصی، کاربردی بودن پژوهش ها، نظارت استاد مشاور بر طرح، تعداد افراد فعال در پژوهش، اخذ تاییدیه یا چاپ اثر
2-7- حوزه نشریه: محتوای علمی، صفحهآرایی، طراحی و ویراستاری، داشتن اساتید مشاور، ترتیب و توالی زمان انتشار، تعداد افراد همکار (اجرایی و علمی)، رعایت ساختار مقالات علمی، هزینه هی چاپ، چاپ مقالات اساتید
3-7- حوزه اختراع، ابتکار، نوآوری: کاربردی بودن ، گواهی ثبت، گواهی ثبت در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران ، امکان تجاری سازی ، گزارش عملکرد ، تعداد دانشجویان فعال در پروژه
4-7- حوزه کارآفرینی: ارزیابی طرح توسط دفتر کارآفرینی دانشگاه، نوآوری ، برگزاری دورههای آموزشی مرتبط با کارآفرینی ، تعداد پروژههای کارآفرینی ، انجام فعالیت ترویجی در حوزه کارآفرینی
5-7- حوزه ترویجی- آموزشی: گستره برنامه(بین المللی، ملی، منطقه ای، استانی، دانشگاهی، دانشکده ای)، نوآوری در عنوان یا محتوا، کیفیت فراخوان(پوستر، دعوت نامه و سایر منشورات)، تعداد فعالیتهای برگزار شده، گزارش و مستند سازی(فیلم و گزارش مکتوب و…)، تعداد مخاطبان، میزان مشارکت سایر دانشگاه ها یا سازمان ها، میزان همکاری با انجمن ها در سایر دانشگاه ها
6-7- حوزه کتاب(تالیف، ترجمه): درج نام انجمن علمی دانشجویی روی جلد کتاب، دارا بودن شابک و فیپا، تایید علمی تالیف، نوبت چاپ و تیراژ، نگارش مناسب و صفحه بندی و طراحی جلد، به روز بودن و اعتبار علمی اثر ترجمه شده
7-7- حوزه افتخارآفرین: کسب رتبه در عرصه بینالمللی، کسب رتبه در عرصه ملی، منطقه ای، دانشگاهی، کسب افتخار به واسطه نشریه در جشنواره های مختلف نشریات (ملی، منطقه ای)، کسب رتبه به واسطه حضور در مسابقات علمی و فناوری دانشجویی، لوح تقدیر از اشخاص حقوقی و…
8-7-مسابقات علمی و فناوری: همکاری و حمایت بخش صنعت و سایر دستگاهها، گستره بین دانشگاهی و در سطخ ملی و یا بین المللی، مدنظر قرار دادن ارتقای مهارت و حل مساله، گسترش دادن مهارت های حرفه ای و خلاقیت ها، برگزاری به صورت ادواری(سالانه، دوسالانه و…)، بهره گیری از اساتید مبرز دانشگاهی و متخصصان برجسته فعال در صنایع در سیاستگذاری و داوری مسابقه
9-7- انجمن علمی دانشجویی: ارائه و یا انجام ایده و طرح ابتکاری، برگزاری دوره آموزشی تخصصی و مهارتی، تولید و انتشار(کتاب، نشریه، بولتن، خبرنامه، نرم افزار) به صورت فیزیکی یا مجازی، راه اندازی سایت اطلاع رسانی و یا وبلاگ، انجام پروژه تحقیقاتی، کار پژوهشی و فعالیت مشابه به صورت کارگروهی، برگزاری و یا همکاری در اجرای فعالیتهای ترویجی(جشنواره، کنفرانس، سمینار، همایش، یادواره و..)، برگزاری مسابقات علمی و فناورانه، میزان جلب مشارکت دانشجویان تحصیلات تکمیلی، برقراری ارتباط هدفمند علمی(کارورزی، کارآموزی، بازدید علمی، اردوی علمی)، کیفیت و نحوه مستند سازی فعالیتها و گزارش، دارا بودن استاد مشاور در انجمن، کسب رتبه و افتخار توسط انجمن علمی، روحیه کار تیمی و گروهی در انجمن و…
ماده 8. نظر به اهمیت نظارت و ارزیابی و پیگیری گزارشات دانشگاهها در خصوص فعالیتهای انجام شده، امور انجمنهای علمی دانشجویی اداره کل امور فرهنگی با طراحی فرمهای مخصوص ارزیابی، بازدید از دانشگاه ها، مقایسه سطح همکاریها و … نظارت لازم بر فعالیتهای انجمنهای علمی دانشجویی را داشته است. طبق نتایج بدست آمده از این اقدامات ارزیابی دانشگاهها به سه گروه برخوردار، نیمه برخوردار و غیر برخوردار دسته بندی شدهاند که این رتبه بندی در اعلام نتیجه نهایی داوری لحاظ خواهد گردید.
ماده 9. جوایز و لوحهای تقدیر برگزیدگان جشنواره متناسب با عنوان (برگزیده، قابل تقدیر) به صورت مشترک توسط مقام عالی وزارت و یا معاون محترم فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امضاء و اعطا می شود. ضمنا”جوایز برگزیدگان با جلب مشارکت از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قالب اعتبار مالی به دانشگاه پرداخت خواهد شد.
ماده 10. دانشگاه ها موظفند آثار برگزیده مرحله دانشگاهی جشنواره ملی حرکت را با دقت و بر اساس فرم های مربوط تکمیل و به همراه مستندات در تاریخ مقرر به دبیرخانه جشنواره ارسال نمایند. قابل ذکر است که هرگونه اشتباه و یا تعلل در ارسال آثار متوجه دانشگاه می باشد.
تبصره: دانشگاه های جامع علمی کاربردی و پیام نور نیز مشمول این آیین نامه می باشند و کلیه مراکز و واحدهای دانشگاه های نامبرده پس از برپایی جشنواره در سطح مرکز یا استان نتایج داوری را حداکثر تا تاریخ 20/3/91 به سازمان مرکزی دانشگاه ارسال نمایند.
ماده 11. هرگونه اصلاح و تغییر در این آیین نامه با پیشنهاد ذینفعان و تصویب شورای سیاستگذاری انجام خواهد شد.
ماده 12. این آئیننامه در 12 ماده و 3 تبصره در تاریخ 19/01/91 به تصویب شورای سیاستگذاری جشنواره رسید و از زمان تصویب قابل اجراست.
بدون دیدگاه